Svenska flaggan Engelska flagga

 

Produkter

Recept

Här säljs

Historia

Merläsning

Länkar

Kontakt

Hem

 

 

 

 

Historia

Jag älskar senap.  Burk efter burk inköptes och åts upp.  Men jag hittade aldrig någon senap i affärerna som verkligen smakade senap. 
   Idéen väcktes;  - Varför inte göra en egen senap?  Sagt och gjort.  Jag började prova mig fram, gjorde massor med varianter.  Till saken hör att jag ända sedan barnsben älskat att leka med smakkombinationer.  Inspirerad av mormor som lagade all mat hemma.   Hon gjorde korvar,  syltor, konserverade, saftade, bakade utifrån gamla traditioner med stort kunnande och glädje.
   Allt var tillåtet för mig att blanda hemma i köket som barn.  Två regler fanns.  Gör lite, å gör rent efter dig.  Jag blandade och undersökte.   Den övriga familjen som ofta satt framför TV, var smakpanel.  Bäst var att titta på ansiktsuttrycken, för ord kunde ibland vara tillrättalagda. Lyckan i att skapa nya smaker är något som följt mig genom livet.
   Senapsrecepten tog form.  Honung från vår KRAV-godkända bigård blev en viktig del.  1995 började Olle tillverka LissEllas senap efter mina recept,  som då främst såldes på julmarknader.
   Råvarornas ursprung och kvalité är en viktig grundstomme i en produkts smak.  Det visade sig att i stort sett allt senapsfrö importeras till Sverige.  Dessutom var det svårt att hitta senapsfrö med riktigt bra smak och ekologiskt frö var ytterst sällsynt.  Tanken om ett lokalt odlat ekologiskt  frö tog då form.  Vi provsmakade olika sorters frö och de mest intressant odlades på försök.  I dag har vi  ekologiskt närodlat senapsfrö från de nordligaste senapsodlingarna i Sverige som ger en stark och fruktig smak.   Det känns roligt att kunna erbjuda ett svenskodlat alternativ i senapshyllorna.  LissEllas-senap finns i dag i matglada butiker i Mellansverige, se under "Här säljs" .

Åh du, jag hoppas att du som gillar senap hittar nån bland våra sorter som kan göra dig lycklig.  Själv är jag fortfarande storkonsument av senap.