Morots¨lax¨
Ca 200 g stor gärna jämntjock morot
1 msk ättika 12%
2 msk socker
3 msk vatten
1 tsk LissEllas Grov
½ ark norialg (finns vid hyllan med sushi)
3 krm grovkrossad vitpeppar
30 g dill finhackad (går även bra med bara stjälkar)
Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader över- och undervärme.
2. Putsa, men skala ej moroten och lägg den på gallret mitt i ugnen. Baka i 40-50 min beroende på tjocklek. Moroten ska fortfarande vara fast.
3. Dra av skalet medan den fortfarande är varm. Låt kallna och skiva sedan på längden tunt med mandolin eller osthyvel.
4. Blanda socker, ättika och vatten och värm så att sockret löser sig. Låt svalna.
5. Klipp algen i små bitar. Tillsätt senap, norialgen, vitpeppar och dill till lagen. Lägg i morotsskivorna som får dra minst 10 timmar, gärna mer.
6. Vid servering ta upp skivorna och skölj helt snabbt bort eventuella kryddrester och dill. Skaka av överflödigt vatten. Lägg upp på fat, dekorera med dill.
Servera med LissEllas gravlaxsås till.
Tillbaka
|