Svenska flaggan Engelska flagga

 

WEBBSHOP

Produkter

Recept

Här säljs

Historia

Merläsning

Länkar

Kontakt

Hem

 

 


LissElla

Senap som upplevelse

LissEllas senap från Dalarna

Vår historia

Jag älskar senap. Burk efter burk inköptes och åts upp. Men jag hittade aldrig någon senap i affärerna som verkligen smakade senap.
Idéen väcktes. Varför inte göra en egen senap? Sagt och gjort. Jag började prova mig fram, gjorde massor med varianter. Till saken hör att jag ända sedan barnsben älskat att leka med smakkombinationer. Inspirerad av mormor som jag växte upp med. Hon gjorde korvar, syltor, konserverade, saftade, bakade utifrån gamla traditioner med stort kunnande och glädje. Hennes mamma, min mormors mor, var känd basturökerska av kött och korvar här på gården där vi idag bor utanför Garpenberg.

 

 

Allt var tillåtet för mig att blanda hemma i köket som barn. Två regler fanns. Gör lite, å gör rent efter dig. Jag blandade och undersökte. Den övriga familjen som ofta satt framför TV, var smakpanel. Bäst var att titta på ansiktsuttrycken, för ord kunde ibland vara tillrättalagda. Lyckan i att skapa nya smaker är något som följt mig genom livet.
Vid sidan om jobbet med kurser i miljö och hållbarhet vid SLU, gjorde Olle 1995 efter mitt recept de första små pyttesatserna julsenap, som han tog med sig på julmarknader. Det blev min första senap. Honung från vår KRAV-godkända bigård blev en viktig del, men idag köper vi in honungen efter att Olle blivit rejält allergisk mot bistick.

Det visade sig att i stort sett allt senapsfrö importerades till Sverige. Dessutom var det svårt att hitta senapsfrö med den smak jag sökte och ekologiskt frö gick inte att få tag på. Tanken på ett lokalt odlat ekologiskt frö tog då form. Olika sorters frö provsmakades och de mest intressanta odlades på försök i slutet av 90-talet för att se hur de skulle smaka här i vårat klimat och jordarna i södra Dalarna. Sedan dess har vi KRAV-certifierat närodlat senapsfrö från Dalarna som bas i vår produktion. Lusten att skapa och passionen att smaka stod i centrum. Många olika saker testades och roligt var det. Senapen hittade ut till våra kunder genom de marknader Olle stod på och allt eftersom i några entusiastiska butiker.

2008 upptäckte vi att det fanns ett VM i senap i USA. Glada och förvånade blev vi när det efter en lång juryprocess med provsmakande stod klart att vi vunnit fyra medaljer. Idag efter många års tävlande har våra produkter erövrat overkliga 40-talet medaljer.
2010 lämnade Olle arbetet med miljökurser och blev senapsmakare på heltid. Han är den som tillsammans med fina medarbetare står inne i den dagliga verksamheten med att tillverka vårt mathantverk. Verksamheten flyttade då också in i nya anpassade lokaler som till vår stora glädje får all el från vindkraftverk på bergen intill Garpenberg.

Grunden för LissEllas är smaken och upplevelsen. De kommer alltid i första hand. Senapsrecept utvecklas under laborerande och testande i en ständigt pågående process. Det börjar med ett behov, en längtan, ofta med en färdig smak i fantasin hos mig. Sedan är det dags att ge idéen konkret form, med rätt textur och olika nivåer av smak. Ett viktigt hjälpmedel är den jättestora gula senapskvarn som finns hos oss i ett separat kvarnrum där den kan dundra och damma. De fraktioner vi behöver kan där malas fram för våra olika sorter. Hittar vi inte en råvara som ger det jag vill åt söks det vidare. Därför är inte våra produkter ekologiska rakt igenom. Hittar vi inte lokalt eller svenskt söker vi också vidare. Därför används whisky från olika destillerier, socker från olika platser på jorden och även en del senap från andra platser för att få fram de smaker vi vill ha. Det tog oss t.ex. tio år av idogt letande att hitta den vitvinsvinäger som används idag, utan tillsatt svavel som var ett krav från oss. Samma filosofi gäller för allt annat som bär, öl, salt etc.

Vår önskan är att göra gott, ha kul i vardagen och förstås göra produkter som berör och väcker klanger i de som äter dem. Att utveckla allting är en lång spännande resa med många utmaningar och framgångar. Idag finns trettio senaper, tre dressingar och sju såser. Varför så många undrar en del. Jo, för att täcka in olika behov som uppkommit under åren. Alla är gjorda från grunden med sin helt egna karaktär och sfär av smaker. De är helt enkelt väldigt olika. Senaperna är en canvas som jag använder min färgrika palett och skapar på. Mer om varje sort kan du läsa om under produkter här på hemsidan.

Åh du, hoppas att du hittar nån bland våra sorter som kan göra dig lycklig. Själv är jag fortfarande storkonsument av senap.

LissElla